RODO – odpowiedzi na najczęstsze pytania


Poniższy artykuł dotyczy wyłącznie regulacji RODO w sklepie internetowym home.pl. Szczegółowe informacje dot. ochrony i przetwarzania danych osobowych w home.pl oraz na innych usługach znajdziesz pod adresem pomoc.home.pl/rodo

Czym są dane osobowe wg RODO?

Są nimi informacje o osobie fizycznej, którą w sposób pośredni lub bezpośredni można zidentyfikować np. przy pomocy identyfikatora, którym może być imię i nazwisko, numer identyfikacyjny, adres IP, dane lokalizacyjne albo inne czynniki określające tożsamość osoby. Przetwarzanie danych to wszystkie operacje związane z danymi osobowymi. Przykładem jest: zbieranie, utrwalanie, przechowywanie, dopasowania, przeglądania jak i usuwanie czy niszczenie.

Czy home.pl udostępnia umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych zgodną z RODO?

Dowiedz się więcej o regulacjach RODO w home.pl – kliknij tutaj.

Czy w związku z RODO muszę zgłaszać dane do jakiegoś urzędu?

Po wejściu w życie RODO ustanie obowiązek zgłaszania danych osobowych do GIODO. Trzeba będzie jednak prowadzić rejestr czynności przetwarzania danych osobowych i udostępniać go w przypadku ew. kontroli ze strony GIODO.

Czy home.pl  udostępnia przykładowe treści do zgód marketingowych do mojego sklepu?

Zgody marketingowe to kwestia indywidualna dla każdego sklepu i różnych branż. Trudno przyjąć takie same zgody dla wszystkich sklepów. Domyślnie w naszym oprogramowaniu jest obowiązkowa zgoda na akceptację regulaminu. Inne zgody administrator sklepu powinien wprowadzić we własnym zakresie. Polecamy poradnik. Udostępniamy przykładowe wzory zgodnych z RODO zgód marketingowych – kliknij tutaj.

Kto jest administratorem danych osobowych i kto odpowiada za bezpieczeństwo danych?

Administratorem danych osobowych jest właściciel sklepu, home.pl natomiast jest podmiotem przetwarzającym (tzw. procesorem), który przetwarza powierzone dane. Odpowiedzialność za ochronę danych osobowych ponosi zarówno home.pl jak i administrator danych osobowych.

Załóż własny sklep internetowy

Nieważne co i jak chcesz sprzedawać. eSklep od home.pl to idealne narzędzie do prowadzenia sprzedaży w Internecie.


  • Czy artykuł był pomocny ?
  • Tak   Nie
Szukaj
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Filter by Article Categories
Częste pytania
Narzędzia
Statystyki serwera (nowe)
Połączenie SSH
Statystyki serwera (stare)
WebFTP
Autoinstalator
Kontrola wersji (SVN)
Listy mailingowe
Poczta home.pl
Obsługa poczty webmail
Konfiguracja programów pocztowych
Nowa platforma home.pl
Częste pytania
Bezpieczeństwo
Instalacje
Panel klienta
Domeny
Hosting
Serwer Apache
Bazy danych
Certyfikaty SSL
Zamawianie SSL
Instalacja i konfiguracja SSL
Poczta e-mail
Office 365
WordPress Hosting SSD
Dodatki od partnerów
Poprzednia platforma home.pl
Certyfikaty SSL
Zamawianie certyfikatów SSL
Konfiguracja i instalacja SSL
Panel home.pl
Informacje podstawowe
Pulpit
Usługi
Płatności
Profil
Centrum Pomocy
Operacje w Panelu home.pl
Serwery
WebFTP
Informacje podstawowe
Konfiguracja serwerów
Serwery Unix
Serwery Windows
Obsługa baz danych
phpMyAdmin (MySQL)
phpPgAdmin (PgSQL)
myLittleAdmin (MSSQL)
Sklep internetowy eSklep
Panel usługi eSklep
RODO w sklepie internetowym
Panel sklepu internetowego
Pierwsze kroki
Promocja sklepu
Sprzedaż
Pierwsze uruchomienie
Dodatki od partnerów
Asortyment
Klienci
Integracje
Inne integracje
Systemy aukcyjne
Baza produktów
Aplikacje
App store
Aplikacja mobilna
Marketing
Modyfikacja wyglądu
Dokumentacja
Dla deweloperów
Style graficzne
Inne zagadnienia
Raporty i statystyki
Zawartość
Filmy instruktażowe
Konfiguracja sklepu
Rozliczenia i dokumenty
Faktury
Zmiana danych (cesja)
Rozliczenia i płatności
Dokumenty do pobrania
Produkty i usługi
Kreator Stron WWW
eCommerce
Moduły
Ustawienia
Szablony
Nawigacja
Publikacja i dodatki
Szybki start
Prestahosting
Profesjonalne Usługi IT
Certyfikaty SSL
Przywracanie danych
Udostępnienie logów oraz analizowanie błędów
Operacje na plikach i bazach danych
WordPress
Terminal płatniczy SumUp
Wordpress hosting SSD
Office 365
OneDrive
Domeny
Informacje podstawowe
Rejestracja / opłacanie
Konfiguracja domen
Transfer domen
Giełda domen
Dodatki do domen
Serwery VPS
Skrzynki e-mail
Microsoft Exchange
Cloud Email Xchange
Obsługa skrzynek w Panelu home.pl
Jak zarejestrować Personal email lub Business email?
Bezpieczeństwo
eKsięgowość
Wizyta - system rezerwacji
Reklama internetowa
Reklama Allegro Ads
Tworzenie stron WWW
Contact LEADer
Reklama banerowa Google
Zakupy Google
Google Ads (AdWords)
eKampanie Google
SEMSTORM
Pozycjonowanie
rankingCoach
Baza wiedzy
Facebook
Systemy CMS
Internet w praktyce
Przydatne programy
Konfiguracja programów FTP
Zagadnienia techniczne
.htaccess
mod_rewrite
Akademia home.pl
Poradniki do pobrania
Kursy i specyfikacje
Kurs HTML
Kurs PHP
Kurs SQL
Kurs mod_rewrite
Rejestracja usług
RODO w home.pl
English
Control Panel
Webmail
FTP
Office 365
WordPress
SSL
Aplikacje w marketplace
SiteLock - ochrona WWW
Dropsuite Backup
CCleaner
Antywirus Kaspersky
Dropbox - dysk w chmurze
Płatności PayU
Programy antywirusowe AVAST
Office 365
AVG PC TuneUp
Reklama na start
Google AdWords
Zareklamuj stronę WWW na Facebook
Dropbox
Cloud Email Xchange
Dropsuite
Brand24
Microsoft OneDrive
FreshMail.pl
Tłumaczenia online
G Suite - poczta Gmail
Program prowizyjny
Acronis Backup
Informacje podstawowe
Ustawienia dodatkowe
Panel użytkownika
Panel administratora
lub