Jak usunąć grupę klientów z panelu eSklep?

728x90

Po utworzeniu grupy klientów, możesz dodawać do niej członków. Możesz też ustawić automatyczne przypisywanie nowych klientów do wybranej grupy. Jeden klient może być przypisany do jednej grupy klientów.

Kasowanie grupy klientów oznacza w praktyce usunięcie grupy bez skasowania samych klientów, tj. odwiązanie ich od grupy. Aby tego dokonać, konieczne jest w pierwszej kolejności odpisanie klientów z danej grupy, a następnie jej usunięcie.

Krok 1: Odłączenie klientów od grupy

Klientów możesz odłączyć od grupy na dwa sposoby: wykonując akcję zbiorową w widoku Klienci > Klienci lub edytując konto każdego klienta z osobna. Przejdź do sekcji Klienci > Klienci i z paska filtrów wybierz Grupa klientów wskazując na wybraną grupę do usunięcia. Na wyświetlonej liście zobaczysz tylko klientów danej grupy.

  • Kliknij przy wybranym kliencie przycisk Akcje > Edytuj a następnie odłącz klienta od wybranej grupy lub podepnij go po nową grupę.
  • Zaznacz wybranych klientów grupy, następnie wykonaj akcję zbiorową, np. podłącz klientów do nowej grupy.

Krok 2: Kasowanie grupy klientów

Po przepisaniu klientów między grupami lub odpięciu ich, możesz przystąpić do skasowania wybranej grupy. Grupy, która aktualnie nie posiada żadnych członków.

  • Wróć do widoku Klienci > Grupy klientów, a następnie kliknij Akcje > Usuń.

Załóż własny sklep internetowy

Nieważne co i jak chcesz sprzedawać. eSklep od home.pl to idealne narzędzie do prowadzenia sprzedaży w Internecie.


  • Czy artykuł był pomocny ?
  • Tak   Nie

Tematy powiązane

Szukaj
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Wyświetl posty typu:
lub