homebackup – panel użytkownika

Instrukcje krok po kroku jak rozpocząć korzystanie z usługi homebackup znajdziesz pod tym adresem.

Panel administracyjny użytkownika usługi, został skonstruowany w taki sposób, aby maksymalnie zachować najważniejsze funkcjonalności przy jednoczesnej prostocie jego obsługi.

Po pierwszym zalogowaniu do panelu użytkownika usługi, znajdziemy w nim podstawowe funkcje, jak wyświetlanie listy użytkowników oraz listy przypisanych mu komputerów czyli zasobów, z których będą realizowane kopie zapasowe. Dopiero po wskazaniu danego zasobu, zobaczymy dodatkowe opcje jak lista utworzonych planów, status ich realizacji, opcje tworzenia planu, a także jego przywracania z kopii zapasowej.

Bezpieczeństwo Twoich danych jeszcze nigdy nie było zapewnione w tak prosty i przejrzysty sposób. Poniżej, znajdziesz omówienie najważniejszych elementów panelu użytkownika.

Pierwsze logowanie i widok konsoli głównej

  • Użytkownicy – lista zalogowanych użytkowników. Przeważnie odnajdziesz tu tylko 1 pozycję, jeśli jednak korzystasz z kont administracyjnych na liście może być wtedy wyświetlonych wielu użytkowników,
  • Aktualizacje – lista elementów do zaktualizowania, np. nowa wersja agenta homebackup, aplikacji instalowanej na komputerze,
  • Dostępne zasoby – lista komputerów przypisanych do konta użytkownika. Wszystkie wskazane stanowiska mają zainstalowane oprogramowanie, niezbędne do realizacji planu tworzenia kopii zapasowej,
    Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej jak utworzyć nowy plan kopii zapasowej,
  • Wyszukiwarka – przydatna w przypadku posiadania wielu zasobów na jednym koncie. Pozwala na szybkie odszukanie wybranego zasobu/komputera lub innej informacji,
  • Nazwa – identyfikator komputera w aplikacji homebackup,
  • Konto kopii zapasowej – nazwa użytkownika, do którego przypisany jest komputer/zasób,
  • Status – wskazuje status zasobu. OK – jeśli wszystkie ostatnie plany zostały wykonane poprawnie, xx% tworzenie kopii – jeśli w chwili obecnej wykonywana jest kopia zapasowa,
  • Ostatnia kopia zapasowa – wskazuje datę i godzinę ostatniej kopii zapasowej wykonanej wg. wskazanego planu,
  • Następna kopia zapasowa – wskazuje datę i godzinę, kiedy zostanie wykonana kolejna kopia zapasowa,
  • Ikona + (plus) – pozwala na dodanie nowych zasobów/komputerów do konta użytkownika,
  • Ikona ludek_plan – po jej kliknięciu otrzymasz informacje o danych użytkownika, do którego jesteś obecnie zalogowany.
    pulpit1

Podgląd wybranych zasobów

Po zapoznaniu się z widokiem głównym, kliknij nazwę wybranego zasobu/komputera. Po prawej stronie ekranu pojawią się dodatkowe opcje do wyświetlenia. Jeśli klikniesz dwukrotnie w wybrany zasób/komputer, od razu rozwinie się opcja przeglądu.

  • Przegląd – status zasobu online/offline, lista przypisanych planów tworzenia kopii zapasowej, podstawowe informacje o komputerze i jego zasobach,
    Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o edycji ustawień planów tworzenia kopii zapasowej.
  • Kopia zapasowa – przedstawia informacje o utworzonych planach kopii zapasowej. W tym miejscu możesz włączyć i wyłączyć dany zasób, edytować go, a także, utworzyć nowy poprzez kliknięcie Nowy plan tworzenia kopii zapasowych,
    Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej, jak utworzyć nowy plan tworzenia kopii zapasowych.
  • Odzyskiwanie– po wejściu w opcję odzyskiwania możesz odzyskać kopie zabezpieczonych plików,
    Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o odzyskiwaniu kopii zapasowej.
  • Działania – raport ostatnich aktywności aplikacji, realizacji planów, napotkanych błędów,
  • Usuń – kasowanie komputera/zasobu w ramach którego wykonywana jest kopa zapasowa,
  • + Dodaj – dodawanie nowego komputera/zasobu do konta użytkownika.

Dodawanie nowego zasobu – ikona plusa

Po kliknięciu ikony + (plusa), uzyskasz dostęp do aplikacji, która służy do tworzenia kopii zapasowych. Pobranie tej aplikacji oraz jej instalacja jest niezbędnym warunkiem przy usłudze homebackup.

Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o zasobach i instalacji wymaganego oprogramowania.
WAŻNE! Pamiętaj, że niezależnie od ustawień Twojej przeglądarki oraz konfiguracji komputera, zaleca się, aby po każdorazowym zakończeniu pracy z panelem administracyjnym usługi homebackup, skorzystać z opcji Wyloguj w prawym górnym rogu ekranu.
  • Czy artykuł był pomocny?
  • TAK   Nie
Tematy powiązane
Więcej informacji na forum dyskusyjnym:   Kliknij tutaj, aby przejść na forum.home.pl