Edycja utworzonego planu tworzenia kopii zapasowych


Instrukcje krok po kroku jak korzystać z Acronis Backup znajdziesz pod tym adresem.

Utworzone plany kopii zapasowych wykonywane się automatycznie (zgodnie z ich konfiguracją i harmonogramem). Po zapisaniu ustawień, możesz w dowolnym momencie przejść do konfiguracji wybranego planu kopii zapasowej i dokonać modyfikacji.

WAŻNE! Pamiętaj, że edytując ustawienia utworzonego wcześniej planu niemożliwa jest zmiana zakresu danych, które objęte są kopią zapasową. Oznacza to, że niemożliwa jest zmiana zasad tworzenia kopii zapasowej, np. zaplanowana kopia zapasowa dla całego dysku nie może zostać zamieniona na kopię plików lub folderów. W celu dokonania zmiany utwórz nowy plan.

  • Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak utworzyć nowy plan kopii zapasowej.
Podczas zmiany ustawień utworzonego wcześniej planu kopii zapasowej, możesz dodawać nowe zasoby, np. kolejne dyski lub kolejne pliki i foldery objęte kopią zapasową, a także dowolnie zmieniać harmonogram działania planu oraz jego preferencje.

Edycja ustawień planu tworzenia kopii zapasowych

  1. Zaloguj się do panelu administracyjnego usługi Acronis Backup.

    • Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o logowaniu do panelu administracyjnego.
  2. Po lewej stronie ekranu kliknij Urządzenia, a następnie nazwę komputera, który jest skonfigurowany do wykonywania na nim kopii zapasowych.
    Acronis - panel zarządzania urządzeniami
  3. Po prawej stronie ekranu zostanie wyświetlony panel konfiguracji. Kliknij opcję Chroń (ikona dwóch kwadratów), a następnie przy wybranym planie kliknij ikonę opcji i wybierz z listy akcję, którą chcesz wykonać:
    • Edytuj, by zmienić ustawienia planu,
    • Zmień nazwę, jeśli chcesz zmienić nazwę planu (nazwa będzie także widoczna w panelu odzyskiwania kopii zapasowych i może pomóc w jej identyfikacji).
      Edytyj plan kopii zapasowej w Acronis Backup
  4. Rozwiną się ustawienia planu kopii zapasowej – wprowadź zmiany i potwierdź, klikając przycisk Zapisz. Jeśli chcesz zrezygnować z edycji planu, kliknij przycisk Anuluj  w górnej części okna konfiguracji.
    Zapisz edytowany plan Acronis
Kliknij tutaj, aby przeczytać jak skonfigurować plan kopii zapasowej w 5 krokach.
  • Czy artykuł był pomocny ?
  • Tak   Nie

Kopia zapasowa danych bez limitu urządzeń

Chroń to, co najcenniejsze. Zabezpiecz firmowe lub prywatne dane z komputerów, telefonów, tabletów i serwerów.