Jak usunąć stworzoną kopię zapasową plików?

Instrukcje krok po kroku jak rozpocząć korzystanie z usługi homebackup znajdziesz pod tym adresem.

Ze względów bezpieczeństwa oraz z uwagi na funkcjonalność i przeznaczenie usługi, homebackup domyślnie utrzymuje na serwerze przynajmniej jedną, ostatnią kopię zapasową wskazanych zasobów.

Jeśli chcesz całkowicie usunąć kopie zapasową wskazanych zasobów z serwera homebackup, konieczne będzie zalogowanie do usługi oraz ręczne skasowanie plików.

Jeśli oprócz usunięcia kopii zapasowej, chcesz przerwać proces jej tworzenia, w panelu zarządzania kontem użytkownika konieczne będzie wyłączenie lub usunięcie planu tworzenia kopii zapasowej. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej jak wyłączyć lub usunąć plan.

Kasowanie kopii zapasowej plików i folderów

  1. Zaloguj się do panelu administracyjnego usługi homebackup.

    • Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej o logowaniu do panelu administracyjnego.
  2. Po lewej stronie ekranu kliknij nazwę użytkownika, a następnie nazwę komputera, który jest skonfigurowany do wykonywania na nim kopii zapasowych.
  3. Po prawej stronie ekranu wyświetli się dodatkowy panel konfiguracji. Odszukaj i kliknij opcję Odzyskaj.
    W nowym widoku możesz od razu skorzystać z opcji odzyskiwania plików wybierając jedną z dostępnych kopii dla wybranego stanowiska (punkt odzyskiwania). Po jego wybraniu, od razu zostaniesz przełączony do konsoli przywracania plików (patrz kolejny krok).Możesz także skorzystać z opcji Więcej metod odzyskiwania, gdzie do wyboru poza konsolą z dostępem do kopii plików/folderów, znajdziesz także opcje zmiany komputera i pobrania obrazu ISO (aplikacja odzyskiwania kopii zapasowej uruchamiana z  dysku lub płyty CD)
  4. W kolejnym kroku zostaniesz przekierowany na stronę zarządzania dostępnymi kopiami zapasowymi.
  5. Jeśli przeglądarka nie zapamiętała danych logowania do panelu administracyjnego, wprowadź dane do logowania Twojego konta użytkownika homebackup.
  6. W nowym widoku kliknij nazwę komputera, z którego chcesz usunąć wybraną kopię zapasową.
    Nazwy zasobów zawierają identyfikator komputera, z którego była wykonywana kopia zapasowa, a także nazwę planu, w ramach którego została utworzona kopia zapasowa. W ten sposób łatwo zidentyfikujesz zasoby i wersje kopii zapasowych.
  7. W kolejnym kroku kliknij ikonę koła zębatego, a z rozwijanego menu wybierz Usuń.
  8. Zatwierdź usunięcie wybranego zasoby klikając opcję Usuń.

    Kasowanie zasobów, możliwe jest tylko po wskazaniu wybranego planu kopii zapasowej. Przycisk “Usuń” może nie być dostępny przy kasowaniu pojedynczych plików i folderów.

  • Czy artykuł był pomocny ?
  • Tak   Nie

Tematy powiązane

Szukaj
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Wyświetl posty typu:
lub