Tryb poufny dla Gmaila w G Suite

Na początku roku Google ogłosiło, że rozpoczyna testy nad trybem poufnym w Gmailu w pakiecie G Suite. Po kilku miesiącach funkcja ta zostanie wprowadzona dla wszystkich użytkowników tego biznesowego rozwiązania.

Tryb poufny ułatwia zarządzanie prawami do informacji w wiadomościach e-mail, umożliwiając nadawcom m.in. tworzenie dat wygaśnięcia e-maili bądź usuwanie dostępu do wysłanego już maila. Dodatkowo, w trybie poufnym, odbiorcy mogą nie mieć możliwości przekazywania, kopiowania, drukowania ani pobierania wiadomości oraz ich zawartości lub załączników.

Jak włączyć tryb poufny?

Jeśli jesteś administratorem konta G Suite możesz określić, czy użytkownicy mogą korzystać z trybu poufnego. Aby włączyć tryb należy przejść do Aplikacje > G Suite > Ustawienia Gmaila > Ustawienia użytkownika i wybrać jedną z poniższych opcji:

  • Wyłącz: ta opcja uniemożliwi użytkownikom w Twojej domenie wysyłanie wiadomości e-mail z trybem poufnym.
  • Włącz teraz (w wersji beta): ta opcja włącza tryb poufny, który jest obecnie w wersji beta. Funkcja pozostanie włączona, gdy wejdzie w ogólną dostępność 25 czerwca 2019 roku.
  • Włącz, gdy funkcja jest ogólnie dostępna: jest to opcja domyślna i włącza tryb poufny, gdy ta funkcja stanie się ogólnie dostępna w dniu 25 czerwca 2019 roku.

Tryb poufny Gmail G Suite

Jak wysłać maila w trybie poufnym?

Aby użytkownik wysłał maila w trybie poufnym, wystarczy, że w po kliknięciu “Utwórz” w aplikacji Gmail w prawym dolnym oknie okna włączy tryb poufny. Użytkownik ma możliwość wówczas ustawienia dostępu do wiadomości poprzez weryfikację odbiorcy, który musi wpisać hasło otrzymane na swój telefon poprzez SMS.

Szukaj
Generic filters
Tylko dokładne dopasowania
Szukaj w tytułach
Szukaj w treści
Wyświetl posty typu:
lub