Funkcja Widoczność – ukrywanie elementów strony WWW dla użytkowników


Ukrywanie treści na stronie

Podczas pracy z kreatorem WWW, masz dwie możliwości zachowania wyników swojej dotychczasowej pracy:

  • Zamknąć kreator WWW, zachowując wszystkie wprowadzone zmiany w pamięci edytora, czyli bez publikowania nowych treści. W wyniku tej operacji, witryna widoczna w sieci nie zmieni się, a wszystkie zmiany zobaczy tylko administrator, podczas kolejnego uruchomienia kreatora WWW,

  • Nacisnąć przycisk Publikuj, co spowoduje zarówno zachowanie wszystkich wprowadzonych zmian w pamięci edytora, a jednocześnie zaktualizuje dostępne treści na stronie, która jest już lub będzie widoczna w Internecie.

Może zdarzyć się, że chcemy wprowadzić wszystkie zmiany na stronie podczas jednej publikacji, ale część z nich, ma pozostać niewidoczna w sieci Internet. Ma jednak być gotowa do publikacji w każdej chwili, nawet jeśli w międzyczasie, będziemy chcieli opublikować kolejne zmiany. W tej sytuacji możemy skorzystać z możliwości ukrywania treści na stronie. Dotyczy to zarówno poszczególnych podstron, bloga jak i pojedynczych modułów opisu umieszczonych w nagłówku lub stopce strony.

Ukryte treści czy elementy strony WWW, pozostaną częścią strony, nawet po jej publikacji, ale nie będą widoczne w sieci Internet. Pamiętaj, że przycisk Publikuj powoduje opublikowanie całej treści kreatora WWW dla użytkowników sieci Internet. Funkcja Widoczności ogranicza więc dostęp do pewnych zasobów.

Ukrywanie i odkrywanie podstron

Ukrywanie podstron w nawigacji, pozwala, np. na utworzenie witryn specjalnych. Dzięki ich ukryciu, przestaną one być tymczasowo widoczne dla administratora (można je w każdej chwili odsłonić) oraz nie będą widoczne po opublikowaniu strony WWW w sieci. W ten sposób możemy tworzyć, np. strony które są w trakcie przygotowania lub strony, które chcemy wyłączyć, ale nie chcemy ich kasować z kreatora WWW.

  1. Przejdź do Moja witryna, a następnie kliknij Edytuj, przy wybranej stronie dla której chcesz zmienić priorytet.
    Jak zmienić język interfejsu kreatora WWW?
  2. Wybierz Edytuj ustawienia strony.
    Zmiana ustawień podstron
  3. Zmień widoczność wybranej podstrony i zapisz zmiany.

Jeśli ukryłeś stronę, możesz nadal ją edytować. Do czasu ponownego jej odkrycia, nie będzie widoczna dla innych użytkowników.

Inne zastosowanie opcji ukrywania podstron

Ukrywając wybrane podstrony, zostaną one ukryte tylko w menu nawigacji. Oznacza to, że po wpisaniu adresu URL do ukrytej strony, nadal będziesz mógł ją wyświetlić.

Właściwość ta jest przydatna, jeśli chcesz utworzyć krótkie linki do podstron, do których nie będziesz się odwoływać w menu nawigacyjnym, tylko w treści artykułów. Przykładowo, możesz w treści wpisu dodać link “kliknij tutaj, aby przeczytać więcej o zasadach…”, który będzie prowadził do ukrytej w nawigacji podstrony “https://twojadomena.pl/zasady”. Nie będzie ona jednak widoczna w menu nawigacji.

Aby tego typu funkcjonalność działała, utwórz nową stronę WWW i uzyskaj jej adres (np. opublikuj, odwiedź, skopiuj adres podstrony), a następnie ukryj podstronę w nawigacji. Adres pozostanie nadal aktywny i możliwy do odwiedzenia.

Ukrywanie i odkrywanie Bloga

  1. Przejdź do Menu, a następnie wybierz Blog.

  2. Przejdź do sekcji Ustawienia.

  3. Ustaw widoczność bloga:

    •  Offline, jeśli nie chcesz, aby był widoczny na stronie WWW,

    •  Online, jeśli ma być aktywny w sieci.
  4. Zatwierdź wprowadzone zmiany przyciskiem Zapisz.
    Ustawienia bloga w kreatorze stron WWW

  5. Możesz także wyłączyć z publikacji poszczególnie wpisy, przejdź do sekcji Wpisy.

  6. Przy wybranym wpisie, skorzystaj z opcji Edycji i wybierz: Anuluj publikację.

Łatwe tworzenie witryn – skorzystaj z kreatora stron WWW

Stwórz swoją stronę internetową w łatwy sposób dzięki metodzie „przeciągnij i upuść”.


  • Czy artykuł był pomocny ?
  • Tak   Nie