Jak przejąć kontrolę nad sesją w aplikacji TeamViewer?


Prowadzenie sesji zdalnych to podstawowa funkcja aplikacji TeamViewer. Po uruchomieniu sesji, obu użytkowników widzi co dzieje się na ekranie komputera. Co jednak zrobić, kiedy nie chcemy, aby osoba łącząca się zdalnie wykonała daną czynność lub weszła w jakiś folder? Jak przejąć kontrolę podczas udostępniania ekranu?

Jak przejąć kontrolę nad sesją w TeamViewer?

Podczas sesji zdalnej, osoba łącząca się z Twoim urządzeniem może korzystać z niego tak, jakby było to jego urządzenie. Oznacza to, że może uruchamiać programy, otwierać pliki czy poruszać się po folderach. Na komputerach firmowych lub prywatnych mogą znajdować się poufne dane lub wrażliwe pliki, dostępu do których nie powinny otrzymywać osoby trzecie. Jak więc powstrzymać drugą osobę przed dostępem do nich?

Prowadząc zdalną sesję w TeamViewer osoba łącząca się z urządzeniem może poruszać myszką i wpisywać dane – pod warunkiem, że właściciel komputera nie korzysta z myszki podłączonej bezpośrednio do komputera. Także jeśli podczas połączenia widzisz, że ktoś zamierza otworzyć lub otwiera pliki nie związane z celem połączenia, wystarczy, że zaczniesz poruszać swoją myszką.

Korzystanie z myszki komputera uniemożliwia osobie łączącej się na wykonywanie akcji na zdalnym urządzeniu. Dodatkowo, w dowolnym momencie możesz zakończyć sesję zdalną, aby w pełni wyłączyć możliwość wykonywania wszelkich zmian przez osobę podłączoną zdalnie. W tym celu wystarczy kliknąć ikonę krzyżyka, znajdującą się na panelu połączenia TeamViewer po prawej stronie ekranu.

TeamViewer - jak przejąć kontrolę nad sesją - zamknięcie sesji zdalnej

TeamViewer narzędzie do dostępu zdalnego

Umożliwia zarządzanie i obsługiwanie komputerów, serwerów oraz innych urządzeń podczas połączenia zdalnego (nawet przez urządzenia mobilne).


  • Czy artykuł był pomocny ?
  • Tak   Nie